SZyszki od Hamrocyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż preparowany

    180 gram
  • krówki

    300 gram
  • margaryna

    120 gram
  • mleko w proszku

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na małym ogniu tak by się nie przypaliła rozpuścić margarynę , krówki pokroić na mniejsze części by łatwiej i szybciej się rozpuściły. .Następnie dodać do rozpuszczonej margaryny, pokrojone krówki , podgrzewać by i one się rozpuściły .Mieszać co jakiś czas by się nie przypaliły.Gdy krówki się już rozpuszczą dodać mleko w proszku.Dokładnie wymieszać tak by nie było grudek .Do tak powstałej masy toffi dodać ryż dokładnie wymieszać, odstawić z ognia .Wilgotnymi rękami formować podłużne szyszki lub kuleczki dowolnych rozmiarów .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 16.10.2013 09:17
apetycznie wyglądają
kasienka23 15.10.2013 18:22
fajne, z krówkami jeszcze nie jadłam!
joanna__s 15.10.2013 17:51
Bardzo lubię takie szyszki, ale juz mniej lubię je robić.
Habibi 15.10.2013 16:10
Wspomnienie z dzieciństwa ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat