Szyszki krówkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż preparowany

    120 g
  • cukierki krówki

    300 g (mlecznych)
  • masło

    100 g
  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krówki i masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy 1 łyżkę ciemnego kakao i doprowadzamy do wrzenia. Ryż preparowany wsypujemy do dużej miski i zalewamy gorącą masą.
Wszystko dokładnie mieszamy, aby masa krówkowo - kakaowa pokryła każde ziarenko ryżu. Odstawiamy na chwilę, aby całość odrobinę przestygła.

Następnie formujemy szyszki (kulki). Z podanych proporcji wyszło 16 szyszek. Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 08.09.2014 11:46
ŚWIETNY POMYSŁ - MUSZĘ KONIECZNIE ZROBIĆ:)
Ewelina1991 08.09.2014 10:43
smaki z mojego dzieciństwa ;)
norweska20 08.09.2014 10:37
bardzo lubię..robimy na święta
Wacław 08.09.2014 10:30
szybki i smaczny deser
Magula 08.09.2014 10:16
Takie szyszki kojarza mi się z łakociami z czasów dzieciństwa. Wywołuja bardzo miłe wspomnienia...
Habibi 08.09.2014 10:08
Bardzo dawno nie robiłam szyszek - pamiętam, że kiedyś był to przebój wśród domowych słodyczy samodzielnie robionych przez dzieciaki :)
Sylwia26 08.09.2014 09:22
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat