Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szyszki

liv liv
2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż preparowany 4 opakowania
cukierki mleczne 1/2 kilo
woda 3 łyżki

Porada

Zamiast irysków można użyć krówek bądź cukierków mlecznych. Uwaga jednak nie wszystkie się nadają. Do ryżu preparowanego można dodać amarantus ekspandowany bądź inne kasze preparowane. Wszystko zależy od wyobraźni i inwencji twórczej kucharza.

Przepis i sposób przygotowania na: Szyszki

Kroki postępowania

1
Cukierki mleczne (najlepiej IRYSKI) obrać z papierków i umieścić w garnku z 3 łyżkami wody.
Krok 1 - Szyszki  foto
2
Całość rozpuścić na gładką masę na małym ogniu.
Krok 2 - Szyszki  foto
3
Wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Szyszki  foto
4
Delikatnie zwilżyć dłonie zimną wodą i formułować kulki (szyszki) z powstałej masy. Jeśli masa klei się do rąk ponownie umyć dłonie zimną wodą.
Krok 4 - Szyszki  foto
5
Gotowe szyszki odstawiamy na jakiś czas do zastygnięcia.
Krok 5 - Szyszki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 10.05.2015 15:18
uwielbiam takie :)
Iwusia 09.05.2015 22:48
smakowite, smak dzieciństwa
Kolorowa 09.05.2015 21:33
fajny przepis ;)
Aleksandra/Olcia 09.05.2015 19:14
wspomnienie dzieciństwa,wcinało się je na przerwach w szkole

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak