Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynkowar - szynka z łopatki

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
saletra potasowa 2 g
sól 15 g
rozmaryn świeży 1 gałązka
Ziele angielskie mielone Prymat sztypta
Pieprz czarny mielony Prymat sztypta
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 50 ml
ząbek czosnku

Przepis i sposób przygotowania na: Szynkowar - szynka z łopatki

Łopatkę pokroić w kostkę 3 x 3 cm. Dodać ziele, sól, saletrę i pieprz. Masować 15 minut. Przechowywać dobę w lodówce. Po tym czasie włożyć do szynkowara. Dołożyć czosnek, rozmaryn , wodę i żelatynę. Zakręcić worek. Zamknąć szynkowar. Parzyć w temperaturze 70-80 stopni przez 2,5 godziny. Następnie naczynie pozostawić do wystygnięcia. Włożyć zimny szynkowar do lodówki na co najmniej 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.03.2015 10:59
pyszna szyneczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak