Szynkowar - szynka z łopatki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • saletra potasowa

    2 g
  • sól

    15 g
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • ziele angielskie mielone

    sztypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    sztypta
  • żelatyna

    1 łyżka
  • woda

    50 ml
  • ząbek czosnku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę pokroić w kostkę 3 x 3 cm. Dodać ziele, sól, saletrę i pieprz. Masować 15 minut. Przechowywać dobę w lodówce. Po tym czasie włożyć do szynkowara. Dołożyć czosnek, rozmaryn , wodę i żelatynę. Zakręcić worek. Zamknąć szynkowar. Parzyć w temperaturze 70-80 stopni przez 2,5 godziny. Następnie naczynie pozostawić do wystygnięcia. Włożyć zimny szynkowar do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 21.03.2015 10:59
pyszna szyneczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat