Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynkowar-majerankowa łopatka...

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
boczek surowy 30 dag
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 płaskie łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek 6 łyżek
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: szynkowar-majerankowa łopatka...

Kroki postępowania

1
łopatkę, boczek świeży pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić pulsacyjnie /krótko miksować,przerwa, miksować itd./ na konsystencje mięsa grubo mielonego
Krok 1 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto
2
mięso przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki, ręką wyrabiać tak długo aż mięso będzie kleiste
Krok 2 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto
3
do szynkowara włożyć woreczek i wkładać mięso, lekko ubijać łyżką aby nie było pustych miejsc - z woreczka usunąć powietrze i zawiązać, nałożyć, nakładkę, sprężynę i zamknąć szynkowar - schować do lodówki na 48 godzin
Krok 3 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto
4
na dno garnka włożyć separator, ja mam taki metalowy krzyżak /w kpl. z szynkowarem/ albo złożoną ściereczkę, postawić szynkowar, wlać wody do 1 cm przed zamknięciem i parzyć w 85C około 100 minut - po zakończeniu parzenia szynkowar zostawić w wodzie na 30 minut, potem włożyć do zlewu i zimną wodą oblewać, schować do lodówki najlepiej na całą noc
Krok 4 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto
5
wyjąć woreczek z szynkowara, zdjąć z mięsa i mamy pyszną łopatkę z galaretką, smakuje, pachnie wyśmienicie.............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 17.02.2015 16:01
Pyszności.Od roku nie kupuję wędlin tylko robię w szynkowarach.Są nieporównywalne w smaku do tych sklepowych i bez nadmiaru chemii.
Barbara777 16.02.2015 17:34
bardzo smaczne mięsko
R'n'G Kitchen 16.02.2015 11:11
Polecam takie wędliny
mysza75 16.02.2015 10:57
jaka fajna wędlina
wwwiolka 15.02.2015 21:45
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 15.02.2015 21:13
super mięsko
gosia1988 15.02.2015 20:52
smakowicie wygląda - muszę chyba kupić szynkowar, bo te wędliny tak apetycznie wyglądają...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak