szynkowar-majerankowa łopatka...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • boczek surowy

    30 dag
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 płaskie łyżeczki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    6 łyżek
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto
łopatkę, boczek świeży pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić pulsacyjnie /krótko miksować,przerwa, miksować itd./ na konsystencje mięsa grubo mielonego
Krok 2 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto
mięso przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki, ręką wyrabiać tak długo aż mięso będzie kleiste
Krok 3 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto
do szynkowara włożyć woreczek i wkładać mięso, lekko ubijać łyżką aby nie było pustych miejsc - z woreczka usunąć powietrze i zawiązać, nałożyć, nakładkę, sprężynę i zamknąć szynkowar - schować do lodówki na 48 godzin
Krok 4 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto
na dno garnka włożyć separator, ja mam taki metalowy krzyżak /w kpl. z szynkowarem/ albo złożoną ściereczkę, postawić szynkowar, wlać wody do 1 cm przed zamknięciem i parzyć w 85C około 100 minut - po zakończeniu parzenia szynkowar zostawić w wodzie na 30 minut, potem włożyć do zlewu i zimną wodą oblewać, schować do lodówki najlepiej na całą noc
Krok 5 - szynkowar-majerankowa łopatka... foto
wyjąć woreczek z szynkowara, zdjąć z mięsa i mamy pyszną łopatkę z galaretką, smakuje, pachnie wyśmienicie.............SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 17.02.2015 16:01
Pyszności.Od roku nie kupuję wędlin tylko robię w szynkowarach.Są nieporównywalne w smaku do tych sklepowych i bez nadmiaru chemii.
Barbara777 16.02.2015 17:34
bardzo smaczne mięsko
R'n'G Kitchen 16.02.2015 11:11
Polecam takie wędliny <3
mysza75 16.02.2015 10:57
jaka fajna wędlina
wwwiolka 15.02.2015 21:45
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 15.02.2015 21:13
super mięsko
gosia1988 15.02.2015 20:52
smakowicie wygląda - muszę chyba kupić szynkowar, bo te wędliny tak apetycznie wyglądają...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat