Przepis i sposób przygotowania na: szynkowar-łopatka z czosnkiem niedźwiedzim...
marynatę zagotować z dodatkami bez soli i wystudzić, wtedy wsypać sól i wymieszać
ładny kawałek łopatki bez kości włożyć do marynaty na 3 dni i ze 3 razy dziennie obracać mięso - powinno być całe zanurzone w wodzie
następnie wyjąć z marynaty, natrzeć mięso suszonym czosnkiem niedźwiedzim z pieprzem ziołowym, kucharkiem
woreczek włożyć do szynkowara i wsunąć do środka mięso, wlać 100 ml wody i zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar i do lodówki najlepiej na całą noc
szynkowar wstawić do garnka z wodą i doprowadzić do 80-85 C ciepła wody, parzyć około 90 minut, po zakończeniu zostawić szynkowar w garnku do wystudzenia
następnie schować szynkowar do lodówki na 4 godziny i wyjąć mięso z woreczka
smaczne, domowe mięsko do chlebka.................SMACZNEGO!!!