szynkowar-czosnkowy schab bez soli peklowej...

szynkowar-czosnkowy schab bez soli peklowej...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty

    1 łyżeczka
  • papryka słodka

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sól ziołowa

    2 łyżeczki
  • żelatyna

    1 łyżka
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

schab pokroić w drobną kostkę do 1 cm, wsypac do miski

w moździerzu utrzeć czosnek, ziarna pieprzu, paprykę suszoną słodką lub mieloną, majeranek

dodać do mięsa, wsypać sól ziołową, żelatynę, wlać wodę i wyrobić dobrze na kleistą masę

mięso przełożyć do woreczka i włożyć do szynkowara /tuba/, zamknąc szynkowar i do lodówki na minimum 8 godzin

szynkowar postawić w garnku z wodą na ściereczce i po osiągnięciu temperatury 85 C parzyc około 85 minut

szynkowar opłukać pod zimną wodą i po wystudzeniu schować do lodówki na całą noc

wyjąć mięso z woreczka i mamy pyszną wędlinę do pieczywa................SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

04.06.2015 16:36
domowe najlepsze

magda1976

03.06.2015 15:51
Domowe jest zawsze najlepsze

Wacław

03.06.2015 10:40
wspaniałe domowe wyroby,gratuluję ;-)

gosia56

03.06.2015 09:55
Domowa dobra ale bez soli peklującej na szybkie zjedzenie

Aleksandra/Olcia

03.06.2015 09:55
zdrowa,domowa wędlinka

Motorek

03.06.2015 07:50
wygląda bosko

Gracer

03.06.2015 07:46
świetna wędlina

Alex_M

03.06.2015 07:33
super wędlinka :)

AgaS10

03.06.2015 00:17
Dobra domowa wędlinka:)

Megg

02.06.2015 23:32
taka domowa wędlina najlepsza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat