Szynka ze śliwkową niespodzianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynki wieprzowej bez kości

    1 kg
  • śliwki suszone

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z oleju, przypraw i rozgniecionego czosnku przyrządzić zaprawę. Obtoczyć nią szynkę i na conajmniej 2 godziny odstawić do lodówki. Po tym czasie, na niewielkim ogniu podsmażyć z każdej strony. Następnie nacinamy nożem przez środek, na całej długosci i wkładamy śliwki suszone. Zawijamy szynkę w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku 1 godzinę i 20 minut. Rozwijamy folię i podpiekamy szynkę jeszcze 20 minut.
Możemy podawać na zimno lub na ciepło. A na sosie, który pozostał po upieczeniu szynki, możemy przyrządzić .....

Wielkanocny żurek

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 19.06.2011 17:18
wolę bez niespodzianki
Kate131 08.08.2010 09:24
a jakie przyprawy?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat