Szynka z szynkowara

Szynka z szynkowara

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szynka z szynkowara przygotowana w domu jest rewelacyjna. Ja zrobiłam z mięsa pokrojonego na kawałki z dodatkiem mięsa mielonego. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kilogram
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    3 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziaren
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szynka z szynkowara

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka z szynkowara foto
Czosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić.
Krok 2 - Szynka z szynkowara foto
Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni.
Krok 3 - Szynka z szynkowara foto
Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce.
Krok 4 - Szynka z szynkowara foto

Dodać żelatynę w proszku (bez rozpuszczania w wodzie!), doprawić do smaku mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić.

Krok 5 - Szynka z szynkowara foto

Mięso przełożyć do woreczka.

Krok 6 - Szynka z szynkowara foto
Zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć.
Krok 7 - Szynka z szynkowara foto
Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temp 85-90 stopni i parzyć około 2 godziny. Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Marzena 19.01.2023 13:06
Witam, nie chce używać soli peklowej, czy zwykła sól też może być?
Doradca Smaku 20.01.2023 08:30
Zwykła sól też się nada, w końcu sól peklująca zawiera aż 95%. Jednak polecam sól peklową ze względu na lepsze właściwości konserwujące oraz apetyczny kolor. Szynka peklowana zwykłą solą może mieć szarą barwę.
Smaczna_B 30.06.2015 18:48
jak pięknie wyszła, domowa wędlina jest zdrowsza od tej kupowanej w sklepie
monika141 24.06.2015 09:19
pyszna domowa wędlinka
Gracer 24.06.2015 07:25
takie szynki to ja lubię
misia53 23.06.2015 23:30
Podobaja mi się takie wędlinki z szybkowara , od pewnego czasu szukam i chyba zrobię sobie taki prezent.
Renata9 23.06.2015 22:44
Bardzo smaczna szyneczka
Katarzyna59 23.06.2015 21:28
fantastyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat