Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z sarny po staropolsku

5.0
(50)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników:

Szynka z sarny 1 kilogram
mąka
olej do smażenia

Marynata:

woda 0,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 płaskie łyżki
cebula biała 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat kilka
Ziele angielskie całe Prymat kilkanaście
Owoc jałowca cały Prymat 8 ziaren
Kolendra cała Prymat kilka ziaren
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Sos:

smalec 1 łyżka
grzyby suszone 1 duża garść
marchew 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
włoszczyzna mały pęczek
cebula biała 2 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 4 sztuki
Kolendra cała Prymat 5 sztuk
woda 1 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z sarny po staropolsku

Kroki postępowania

1
Szynkę myjemy, bardzo dokładnie usuwamy błonki, ewentualne skrzepy krwi i całą kość.
Krok 1 - Szynka z sarny po staropolsku foto
2

Cebulę na marynatę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki. Składniki na marynatę mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem, następnie zostawiamy do ostygnięcie. Następnie wkładamy do niej szynkę i odstawiamy na dwie doby w chłodne miejsce, do lodówki lub piwnicy.

Krok 2 - Szynka z sarny po staropolsku foto
3

W ciągu dwóch dni można ją zamieszać 2-3 razy. Po dwóch dniach wyjmujemy ją z zalewy, nie płuczemy z przypraw. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem kuchennym.

Krok 3 - Szynka z sarny po staropolsku foto
4
Kroimy szynkę na grube plastry wielkości kotletów, maczamy w mące i obsmażamy krótko na oleju z obu stron.
Krok 4 - Szynka z sarny po staropolsku foto
5

Grzyby namaczamy w bardzo ciepłej wodzie. Do garnka wlewamy około 1 litra wody, wrzucamy grzyby i zaczynamy gotować. Po grzybach dodajemy selera pokrojonego w mniejsze kawałki, posiekaną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w piórka, marchew w plastrach, owoc jałowca i kolendrę. Gdy składniki pogotują się kilka minut, dodajemy całe mięso. Dusimy jeszcze około godziny, co jakiś czas mieszając i próbując, doprawiając solą i pieprzem.


Podajemy z sosem.

Krok 5 - Szynka z sarny po staropolsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

S123 22.12.2019 11:31
Kolejny raz, nadal pyszne. (taki teraz sezon :-) )
S123 22.01.2019 01:38
Jest świetna, szynka tak zrobiona. Tylko wydaje mi się, że 1.5l wody do sosu to dużo. Miałem mniejszą szynke, 850g. Mięsa już brak a sosu ogrom.. :P
berys18 19.11.2015 10:38
z chęcią bym popróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak