Szynka z sarny po staropolsku

Szynka z sarny po staropolsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Szynka z sarny

    1 kilogram
  • mąka

  • olej do smażenia

Marynata

  • woda

    1 litr
  • sól

    2 płaskie łyżki
  • cebula biała

    1 duża
  • czosnek

    4 ząbki
  • liście laurowe

    kilka
  • ziele angielskie

    kilkanaście
  • owoc jałowca

    8 ziaren
  • kolendra cała

    kilka ziaren
  • majeranek Prymat

    1 łyżka

Do sosu

  • smalec

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    1 duża garść
  • marchew

    2
  • seler

    1/2
  • włoszczyzna

    mały pęczek
  • cebula biała

    2
  • owoc jałowca

    4
  • kolendra

    5
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka z sarny po staropolsku foto
Szynkę myjemy, bardzo dokładnie usuwamy błonki, ewentualne skrzepy krwi i całą kość.
Krok 2 - Szynka z sarny po staropolsku foto
Cebulę na marynatę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki. Składniki na marynatę mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem, następnie zostawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy po niej szynkę i odstawiamy na dwie doby w chłodne miejsce, do lodówki lub piwnicy.
Krok 3 - Szynka z sarny po staropolsku foto
Szynka pewnie puści jeszcze trochę krwi, ale to nie problem. W ciągu dwóch dni można ją zamieszać 2-3 razy. Po dwóch dniach wyjmujemy ją z zalewy, nie płuczemy w przypraw! Można delikatnie osuszyć ręcznikiem kuchennym.
Krok 4 - Szynka z sarny po staropolsku foto
Kroimy szynkę na grube plastry wielkości kotletów, maczamy w mące i obsmażamy krótko na oleju z obu stron.
Krok 5 - Szynka z sarny po staropolsku foto
Grzyby namaczamy w bardzo ciepłej wodzie. Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy grzyby i zaczynamy gotować. Po grzybach dodajemy selera pokrojonego w mniejsze kawałki, posiekaną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w piórka, marchew w plastrach, owoc jałowca i kolendrę. Gdy składniki pogotują się kilka minut, dodajemy całe mięso. Dusimy jeszcze około godziny, co jakiś czas mieszając i próbując, doprawiając solą i pieprzem.
Podajemy z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

S123

22.01.2019 01:38
Jest świetna, szynka tak zrobiona. Tylko wydaje mi się, że 1.5l wody do sosu to dużo. Miałem mniejszą szynke, 850g. Mięsa już brak a sosu ogrom.. :P

berys18

19.11.2015 10:38
z chęcią bym popróbowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat