Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z jabłkami i żurawiną
Kroki postępowania
Sos powinien odparować do objętości ok. 2 szklanek.
Podawać obok mięsa wkładając w dołek po gnieździe nasiennym konfiturę z żurawiny ( do mięs).
Ja podaję z makaronem Tagliatelle i sosem podanymi osobno oraz surówką z mieszanki sałat z cytrynowo - jabłkowym dresingiem.
* Jabłko gotować tak jak domownicy lubią . Jedni wolą twardawe , a drudzy prawie rozpadające .Ja osobiście wolę to drugie - takie przesiąknięte aromatem przypraw.
**Wywar z gotowania można ostudzić - uzupełnić zimną woda mineralną , dodać soku z cytryny i podawać do picia.
*** Można do ostudzonego wywaru z gotowania jabłka dodać wody gazowanej i rumu - będzie drink, albo zamrozić sam wywar w kostkarce i potem dodawać do drinków z rumem.