Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z jabłkami i żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka bez kości 1,5 kg
cebula 3 szt
jabłko 6 szt
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 2 szt
cukier brązowy 2 łyżki
cynamon w kawałku 2 cm
sól do smaku 1 szt
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
olej 5 łyżek
cytryna 0,5 szt
woda 1,5 (do gotowania jabłek)
konfitura żurawinowa 10 łyżeczek
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
cukier brązowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z jabłkami i żurawiną

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy , cukru trzcinowego i przypraw ( papryki , pieprzu , soli ).
Krok 1 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto
2
Natrzeć dobrze mięso . Odstawić mięso i na minimum 2 godzin do lodówki .
Krok 2 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto
3
Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .
Krok 3 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto
4
Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone cebule i 1 pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cząstki jabłko . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 2 godziny kilkukrotnie przewracając .
Sos powinien odparować do objętości ok. 2 szklanek.
Krok 4 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto
5
Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je- odłożyć by ,, odpoczęło", Kroić w plastry. Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygło.
Krok 5 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto
6
Sos po wyjęciu mięsa przetrzeć przez sito .
Krok 6 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto
7
Doprawić do smaku ( maggi ).
Krok 7 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto
8
W czasie kiedy mięso ,, odpoczywa" obrać pozostałe jabłka . Przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w pojemniku - zalać wodą i wycisnąć do niej sok z połowy cytryny ( by jabłka nie czerniały)- skórkę włożyć do wody razem z jabłkiem.
Krok 8 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto
9
W garnuszku zagotować 1,5 szklanki wody z cynamonem, goździki, cynamon i cukier brązowy. Włożyć połówki jabłek i skórę wyciśniętej cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie , aż jabłka zmiękną *. Wyjąć ostrożnie łyżka cedzakową ( ja przygotowałam tylko 2 połówki bo robiłam 2 porcje - resztę mięsa i sos zamroziłam na potem - jak będzie trzeba to ugotuję jabłka na świeżo).
Podawać obok mięsa wkładając w dołek po gnieździe nasiennym konfiturę z żurawiny ( do mięs).
Krok 9 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto
10
Fantastyczne jest to , że piekąc mięso ( np. od szynki) mogę z niego przygotować tyle potraw o różnych smakach. Niby robię wszystko tak samo. Decyduje dodanie lub brak jakiejś przyprawy i dodatki. Dziś dodatkiem ( a jednocześnie przyprawą ) jest zwykłe jabłko.

Ja podaję z makaronem Tagliatelle i sosem podanymi osobno oraz surówką z mieszanki sałat z cytrynowo - jabłkowym dresingiem.
* Jabłko gotować tak jak domownicy lubią . Jedni wolą twardawe , a drudzy prawie rozpadające .Ja osobiście wolę to drugie - takie przesiąknięte aromatem przypraw.
**Wywar z gotowania można ostudzić - uzupełnić zimną woda mineralną , dodać soku z cytryny i podawać do picia.
*** Można do ostudzonego wywaru z gotowania jabłka dodać wody gazowanej i rumu - będzie drink, albo zamrozić sam wywar w kostkarce i potem dodawać do drinków z rumem.
Krok 10 - Szynka z jabłkami i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 13.03.2013 12:55
ale to musi byc pyszne!! :)
Katarzyna54 11.02.2013 21:21
super
Katarzyna54 11.02.2013 21:21
super
Justyna24 05.02.2013 21:26
pycha
Anna133 04.02.2013 18:58
ciekawe , warte spróbowania
czekoladka_m 04.02.2013 18:30
mmm, pyszności!!
GOSIA18 04.02.2013 18:22
rewelacyjna szyneczka
Miki 04.02.2013 18:20
super
Adrian3 04.02.2013 17:59
Świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak