Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wieprzowa w pysznym sosie musztardowym
PRZYGOTOWANIE:
1. Oczyszczone mięso lekko posolić.
2. Wkładamy je do garnka na rozgrzany tłuszcz i zrumieniamy.
3. Dodajemy 2 ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę.
4. Następnie wlewamy 250 ml bulionu z kostki rosołowej (kostkę rosołową mieszamy z 500 ml wody i odlewamy z niej połowę, a pozostałą część chowamy do lodówki).
5. Dusimy całość na małym ogniu przez godzinę, do momentu, gdy mięso będzie już miękkie.
6. Śmietanę 18% mieszamy z łyżką musztardy i dodajemy do sosu.
7. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy.
8. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką octu.
9. Gotujemy jeszcze około 10 minut bez pokrywki - tak, aby sos zgęstniał.
10. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną.