Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Szynka wieprzowa w pysznym sosie musztardowym

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Szynka pieczona to pyszny pomysł na niedzielny, świąteczny obiad i nie tylko. Jeśli lubicie pożywne, mięsne dania to idealna propozycja dla Was. Dodatki mogą być przez Was dobrane wg upodobań i ulubionych smaków.

Składniki:

SKŁADNIKI:

szynka wieprzowa
1 kilogram
czosnek
2 ząbki
cebula
1 sztuka
rosół z kury Kucharek
1 sztuka
Sklep Prymat
ogórki konserwowe
4 sztuki
Ziele angielskie mielone Prymat
1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
ocet
1 łyżeczka
musztarda
1 łyżka
Sklep Prymat
śmietana 18-procentowa
200 gramów
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wieprzowa w pysznym sosie musztardowym

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyszczone mięso lekko posolić.

2. Wkładamy je do garnka na rozgrzany tłuszcz i  zrumieniamy.

3. Dodajemy 2 ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę.

4. Następnie wlewamy 250 ml bulionu z kostki rosołowej (kostkę rosołową mieszamy z 500 ml wody i odlewamy z niej połowę, a pozostałą część chowamy do lodówki).

5. Dusimy całość na małym ogniu przez godzinę, do momentu, gdy mięso będzie już miękkie.

6.  Śmietanę 18% mieszamy z łyżką musztardy i dodajemy do sosu.

7. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy.

8. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką octu.

9. Gotujemy jeszcze około 10 minut bez pokrywki - tak, aby sos zgęstniał.

10. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak