szynka wieprzowa szpikowana migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa surowa

    1.2 kg
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    0.5 szkl
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • migdały

    0.10 kg
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do kolendry,pieprzu,jałowca dodaj sól,paprykę oraz pokruszone listki laurowe i obrane przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Dolej oliwę i ocet balsamiczny.Mieszanką natrzyj szynkę,wstaw do lodówki na 24godziny.Następnego dnia wyjmij zamarynowane mięso.Wytrzyj.Cienkim nożem zrób w szynce niewielkie otwory.Powciskaj w nie migdały.Pieczeń ułóż w brytfance.Podlej odrobiną wody.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stopni.Piecz ok.1.5godziny.Od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki.Pieczeń dobrze wystudź,zawiń w folię i włóż do zamrażalnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat