Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka wieprzowa tzw. kulka
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
Zalewa:
-
woda
3 litry -
sól
1/4 szklanki -
czosnek
4 ząbki -
cukier
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki -
chili w w proszku
1 łyżeczka -
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt. -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Szynka wieprzowa gotowana
Kroki postępowania
Opłukane i dokładnie osuszone mięso natrzeć dwoma roztartymi lub pokrojonymi na cienkie plasterki ząbkami czosnku. Włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zostawić w lodówce na całą noc.
Po tym czasie obwiązać szynkę bawełnianym sznurkiem i włożyć do zimnej zalewy.
Nie należy szybko jej schładzać np. stawiając garnek na kamiennej posadzce lub wstawiając garnek do zlewu z zimną wodą. Szynka ma stygnąć powoli w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia ponownie zagotować wodę z szynką, zmniejszyć ogień i gotować jak poprzednio 15 minut. Odstawić jak wcześniej do powolnego ostygnięcia.
**ispirację do zrobienia tej szynki znalazłam tutaj: http://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/26/gotowana-szynka-wieprzowa-czyli-domowa-wedlina/
przepis podaję z moimi zmianami.
Komentarze (28)
Załaduj więcej komentarzy (18)