Szynka wieprzowa gotowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa tzw. kulka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Zalewa:

  • woda

    3 litry
  • sól

    1/4 szklanki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • chili w w proszku

    1 łyżeczka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka wieprzowa gotowana foto
Wodę z przyprawami zagotować i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej na całą noc.

Opłukane i dokładnie osuszone mięso natrzeć dwoma roztartymi lub pokrojonymi na cienkie plasterki ząbkami czosnku. Włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zostawić w lodówce na całą noc.

Po tym czasie obwiązać szynkę bawełnianym sznurkiem i włożyć do zimnej zalewy.
Krok 2 - Szynka wieprzowa gotowana foto
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Woda ma jedynie „mrugać”, nie może gotować się na ostrym ogniu. Zostawić w garnku pod przykryciem do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Nie należy szybko jej schładzać np. stawiając garnek na kamiennej posadzce lub wstawiając garnek do zlewu z zimną wodą. Szynka ma stygnąć powoli w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia ponownie zagotować wodę z szynką, zmniejszyć ogień i gotować jak poprzednio 15 minut. Odstawić jak wcześniej do powolnego ostygnięcia.
Krok 3 - Szynka wieprzowa gotowana foto
Całkowicie wystudzoną szynkę wyjąć z zalewy i zostawić do odsączenia.
Krok 4 - Szynka wieprzowa gotowana foto
*ja swoją szynkę gotuję w żeliwnym garnku, więc ona naprawdę powoli stygnie, gotując w innym garnku myślę, że trzeba czas gotowania nieco wydłużyć.
**ispirację do zrobienia tej szynki znalazłam tutaj: http://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/26/gotowana-szynka-wieprzowa-czyli-domowa-wedlina/
przepis podaję z moimi zmianami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 14.06.2014 21:38
uwielbiam szynkę
Margo1 29.04.2014 09:39
prosty i dobry przepis
kuklik 18.02.2014 20:48
wspaniały domowy wyrób
Klausia 15.01.2014 20:13
świetne mięsko :)
anemon 08.12.2013 14:27
@Alex_M, czekam z niecierpliwością i zaciskam kciuki w nadziei, że szynka będzie Ci smakowała.
Alex_M 08.12.2013 10:50
mam nadzieję jutro na zakupach 'upolować' ładne mięsko, więc pochwalę się jak wyszło :)
anemon 06.12.2013 13:12
@Alex_M, zrób koniecznie, bo szynka jest przepyszna, ale ostrzegam, jak raz zrobisz, to będziesz musiała często ją robić.
Alex_M 06.12.2013 11:08
fantastyczna szynka! muszę coś takiego zrobić :)
caralajna 27.09.2013 07:48
wspaniale się prezentuje
anemon 13.08.2013 16:38
W takim razie zapraszam do wypróbowania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat