Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka wędzona

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 10 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 20 dag
czosnek 5 g
Liść laurowy suszony Prymat 5 g
ziele anielskie 5 g
woda 2,5 (źródlana)
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wędzona

Mięso uformować i podzielić na małe szynki.Owinąć je w siatkę wędliniarską dobrze zawiązać sznurkiem . Wodę zagotować ostudzić ,gdy będzie zimna wymieszać z solą peklową .Trzeba zaopatrzyć się w dużą strzykawkę i grubą igłę (najlepiej taką kupić w sklepie do wyrobów masarniczych) Wymieszaną wodą z solą naszpikować mięso strzykawką z każdej strony włożyć do garnka najlepiej kamiennego resztą zalewy zalać mięso,dodać wszystkie przyprawy,czosnek obrać pokroić na plasterki i takie włożyć na mięso do zalewy .

Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki lub inne zimne miejsce np do piwnicy na około 4 dni ( im dłużej mięso leży w zalewie tym jest miększe) i codziennie mięso przemasować lub odwracać w garnku.Po upływie czterech dni mięso wynosimy do wędzarni i wędzimy około 4 godz (do uzyskania złotego koloru) w temp około 90* drewnem olchowym lub jabłonią ,pod koniec wędzenia można dorzucić do paleniska drewna z jałowca wtedy mięso ma wspaniały kolor i aromat.

Po uwędzeniu zostawić szynkę do całkowitego ostygnięcia .Szynka jest gotowa do spożycia.Po uwędzeniu można ją jeszcze sparzyć w gorącej wodzie do 90* przez tyle godzin ile waży szynka dla podniesienia walorów smakowych jeżeli nie posiadamy termometru wówczas czas parzenia przelicza się na 1kg /1h zaś woda na granicy wrzenia,nie gotować!!! ale ja nie parzę wolimy tylko uwędzoną:) Potem możemy tylko delektować się smakiem własnej wędlinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 08.06.2015 13:15
przepyszna:)
krokus 03.03.2014 08:32
domowa wędlina najlepsza
barbara11561 13.12.2013 10:59
przepyszna taka swojej roboty-moje wczoraj się już uwędziły:)
Sarenka 25.07.2013 20:27
Uwielbiam!
Jodaj 12.04.2013 08:06
śliczna szyneczka :) super
Katarzyna54 06.03.2013 20:00
piękna, też taką robimy
gosia1988 06.03.2013 19:16
domowa najlepsza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak