Szynka w ziołowej skórce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1.5 kg
  • zioła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynka wieprzowa surowa około 1.5 kg
2 kostki bulionowe ja miałam warzywne
4 liście laurowe
1 łyżka kolorowego pieprzu
sól peklowa około 2 łyżek
2 ząbki czosnku
pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki ziół (tymianek, oregano, bazylia, estragon)
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso nakłuć, natrzeć solą peklową oraz pieprzem i zostawić w lodówce na minimum 24 godz. Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanki, podlać wodą do połowy swojej wysokości, dodać kostki bulionowe, liście laurowe i ziarna pieprzu oraz drobno pokrojony czosnek, gotować na kuchence około 20 min, następnie wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do temp. 200st na 45-50min, po tym czasie wyjąć brytfankę i posmarować mięso mieszanką ziół i wstawić mięso ponownie do wyłączonego, ale jeszcze gorącego piekarnika. Ziołowa mieszanka: W miseczce wymieszać musztardę z roztartym czosnkiem i ziołami. Ja podawałam na zimno jako wędlinę, ale po zagęszczeniu sosu jaki powstaje nam podczas pieczenia mięsa, możemy podawać na gorąco do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 14.02.2012 15:04
Ale mi narobiłaś smaka;):)
IZABELA29 26.01.2012 11:35
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat