Szynka w sosie ziołowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    60 dkg
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalkie Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    8 łyżek
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • olej

  • kostka mięsna

  • woda

  • mąka

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka w sosie ziołowym foto
Mięso myjemy osuszamy, dzielimy na 4 kawałki i delikatnie rozbijamy. Oliwę mieszamy z tymiankiem, ziołami prowansalskimi i kucharkiem. Dokładnie mieszamy. Każdy plaster mięsa polewamy 1 łyżką marynaty z każdej strony. Następnie odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.
Krok 2 - Szynka w sosie ziołowym foto
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy przygotowane mięso z dwóch stron.
Krok 3 - Szynka w sosie ziołowym foto
Podsmażone mięso dajemy do garnka, zalewamy 1/2 litra wody, dajemy kostkę mięsną i dusimy do miękkości.
Krok 4 - Szynka w sosie ziołowym foto
Następnie mięso wyciągamy, robimy zawiesinę z mąki i wody i zagęszczamy sos. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5 - Szynka w sosie ziołowym foto
Dajemy mięso do przygotowanego sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 06.08.2013 09:50
smaczna szyneczka
MagdaXXX 24.03.2013 09:36
super ekstra
Łukasz15 07.01.2013 13:22
Pyszne mięsko
Anna138 06.12.2012 22:44
pyszne
RenataZ-et 02.10.2012 20:16
wygląda znakomicie
Wacław 30.08.2012 09:26
pyszne mięsko
Wafelek2601 15.08.2012 00:05
rewelacja
Zdzisław 11.08.2012 22:48
i dużo ryżu dla mnie do tego sosu
elka4621 11.08.2012 22:45
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat