Szynka w sosie z pieczarkami i marchewką

Szynka w sosie z pieczarkami i marchewką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Duszona szynka wieprzowa z pieczarkami i marchewką to pomysł na pyszny sos z warzywami.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • szynka wieprzowa

    60 dag
  • marchewka

    2 sztuki
  • pieczarki

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion

    500 mililitrów
  • olej

    1 łyżka
  • liście laurowe

    2 sztuk
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka słodka

    0.5 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • woda

    0.1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myję i osuszam, kroję w kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

W międzyczasie pieczarki kroję w plasterki, marchewkę w półplastry.

Kiedy mięso lekko się podsmaży dodaję pieczarki, smażę do momentu wyparowania z nich nadmiaru wody.

Całość zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę, gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.

Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat