Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w sosie z pieczarkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki mięso

szynka wieprzowa 0.5 kg
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1.5 łyżki
olej 2 łyżki
pieczarki ok. 200 gram (malutkie)

Sos

woda 500 ml.
mąka ziemniaczana 1.5 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
śmietana 12% 2 łyżki
śmietana kwaśna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w sosie z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Szynkę wieprzową umyć, osuszyć, usunąć szumowiny. Pokroić w grube plastry.
Krok 1 - Szynka w sosie z pieczarkami foto
2
Mięso przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny. Wymieszać.
Krok 2 - Szynka w sosie z pieczarkami foto
3
Mięso umieścic na rozgrzanym oleju. Przysmażyć, zalać wodą ( 1 szkl. ) dusić pod przykryciem.
Krok 3 - Szynka w sosie z pieczarkami foto
4
Dodać obrane pieczarki.
Krok 4 - Szynka w sosie z pieczarkami foto
5
Gdy woda o połowę wyparuje mięso wyciągamy. Wlewamy resztę wody. Zagęszczamy sos mąką i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natką pietruszki. Mięso umieszczamy w sosie.
Krok 5 - Szynka w sosie z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 11.05.2015 18:11
Bardzo apetycznie!
wyattearp 10.05.2015 18:19
lubię takie mięsko
Ola1young 10.05.2015 17:48
lubie takie jedzonko :)
iskierka.ag 10.05.2015 16:01
Świetne danie, apetycznie wygląda.
Malinka 10.05.2015 14:52
Takie mięsko to same pyszności! Bardzo lubię dodatek pieczarek do mięs :)
marcia7 10.05.2015 13:35
dobrze to wygląda
inka2012 10.05.2015 12:44
rewelacyjnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak