Szynka w sosie pomidorowo-paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    90 dag
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • por

    kawałek
  • ziele angielskie całe

    3 sztuki
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • bazylia otarta Prymat

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • masło

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
  • ketchup pikantny

    2 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    szczypta
  • sól morska

    do smaku
  • szczypiorek usiekany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka w sosie pomidorowo-paprykowym foto
Mięso umyć osuszyć ręcznikiem,pokroić na jednakowej grubości plastry,oprószyć z każdej strony bazylią i oregano,odstawić na 10 minut.
Krok 2 - Szynka w sosie pomidorowo-paprykowym foto
Na patelni rozgrzać masło zrumienić mięso z każdej strony .W garnku zagotować bulion z pieprzem ziarnistym liściem laurowym i zielem angielskim,wrzucić obsmażone mięso i dusić pod przykryciem około 30 minut Na tłuszczu z obsmażenia mięsa poddusić 2-3 minuty pokrojoną cebulę razem z porem i papryką
Krok 3 - Szynka w sosie pomidorowo-paprykowym foto
Dodać warzywa do mięsa razem z pomidorami,ketchupem,i dusić do miękkości.Doprawić pieprzem cayenne ,solą wg swojego uznania.Zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i zaciągnąć śmietaną. Przed podaniem posypać szczypiorkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 05.02.2017 13:20
dobry pomysł na szynkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat