Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZYNKA W SOSIE PIECZARKOWYM ZE ŚMIETANĄ

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sos

szynka wieprzowa 40 dag
pieczarki 40 dag
bulion 300 ml
sos sojowy 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3
śmietana łyżka
mąka ziemniaczana łyżeczka +odrobina wody do zagęszczenia

Marynata

olej 2 łyżki, z dodatkiem czosnku i bazylii
sól łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: SZYNKA W SOSIE PIECZARKOWYM ZE ŚMIETANĄ

Składniki marynaty dokładnie łączę.
Mięso kroję w małą kostkę, mieszam z przyprawami, odstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Mięso podsmażam do zarumienienia, następnie dodaję pieczarki pokrojone w połówki, smażę jeszcze około 7 minut.
Całość zalewam gorącym bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Gotuję na małym ogniu około 30-35 minut.
Śmietanę mieszam z mąką, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu, wlewam do garnka, energicznie mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak