Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w sosie curry ze śmietanką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynki 600 g
wywar drobiowy 1,5 szklanki
cebule 2
seler kawałek
średnia pietruszka 0,5
Liść laurowy suszony Prymat
curry 0,5 łyżeczki
przyprawa do fajita 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
pieprz
olej 2 łyżki
mąka 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (prowansalska)

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w sosie curry ze śmietanką

Mięso kroimy na kawałki. Oprószamy przyprawą do Fajita. Po 15 minutach wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i posmażamy aż lekko się przypiecze. Przekładamy do głębokiej patelni.

Pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa. Zalewamy wywarem i wkładamy liść laurowy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy curry. Mieszamy i wsypujemy do niej mąkę. Dokładnie rozcieramy aby nie było grudek. Dolewamy do mieseczki trochę gorącego wywaru z mięsa. Mieszamy i łączymy z mięsem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dusimy potrawę pod przykryciem aż mięsko będzie miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 23.09.2012 14:01
ekstra przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak