Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w piwnej glazurze

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kilogram
marchew 2 sztuki
seler 1/4 sztuki
por 1/2 sztuki
cebula 1/2 sztuki
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
sól 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 10 sztuk
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
piwo pszeniczne 100 mililitrów
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
tymianek 2 (świeży)

Porada

Taką szynkę można podać ciepłą na obiad/kolację z pieczonymi warzywami lub surówką, można też na zimno wykorzystać ją do kanapek. Smacznego !

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w piwnej glazurze

Kroki postępowania

1
Szynkę zwijam w rulon i związuję sznurkiem (jeżeli masz ładny okrągły kawałek mięsa można to pominąć). Nie pokuszę się jeszcze o instruktaż z wiązania szynki ale odsyłam na Youtube :) Można tez użyć gotowych siateczek do mięsa. Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Szynka w piwnej glazurze foto
2
Szynkę wkładam do garnka, dookoła układam obrane warzywa, tymianek, przełamaną na pół laskę cynamonu, liście laurowe i sól. Pozostałe przyprawy wrzucam do moździerza, lekko tłukę i dosypuję do garnka. Całość zalewam wodą, tak aby mięso było przykryte. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję ok 30 minut. Po tym czasie odstawiam szynkę do lekkiego ostygnięcia.
Krok 2 - Szynka w piwnej glazurze foto
3
W między czasie przygotowuję glazurę: w małym garnuszki podgrzewam miód, musztardę i piwo. Glazura będzie gotowa gdy zredukuje się mniej więcej o połowę i zrobi się błyszcząca (ok 10-15 minut na średnim ogniu). Szynkę wkładam do naczynia żaroodpornego i nakłuwam goździkami. Warto usunąć z niej wcześniej sznurek ja pomyślałam o tym za późno ale nie ma to większego wpływu na smak :) Używając pędzla smaruję szynkę glazurą i wstawiam do piekarnika na 30 minut, dodatkowo w trakcie pieczenia smaruję/polewam glazurą.
Krok 3 - Szynka w piwnej glazurze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 26.02.2014 09:44
bardzo aromatyczna
19.02.2014 17:37
świeży pisze się przez "ż" .
Triss 12.02.2014 14:53
piękna glazura! :)
teresa18 11.02.2014 20:59
Przepiękna
Milka100 11.02.2014 20:27
ale apetyczna
DorotaZ 11.02.2014 17:34
Smakowita szynka:)
gosia561 11.02.2014 16:27
pięknie wygląda
Krzysztof15 11.02.2014 16:15
wyglada apetycznie
Ania84 11.02.2014 15:40
pięknie się prezentuje!
Czyki 11.02.2014 15:30
Piękne i pyszne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak