Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w marynacie jogurtowej

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

szynka 1 kg

Marynata

jogurt naturalny 150 ml
kminek Prymat 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
ząbki czosnku 3 sztuki
brązowy cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Porada

Szynkę można najpierw pokroić w plastry, zamarynować i przyrządzić na grillu :)

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w marynacie jogurtowej

Szynkę myję, osuszam na ręczniku papierowym i ostrym nożem wycinam białe włókna.
Jogurt, kminek, curry i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki czosnku.
Mięso przekładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso na druga stronę.
Piekarnik nagrzewam do 180°C- 200°C i piekę mięso przez godzinę, trzymając się zasady 1 kg mięsa=1 godzina pieczenia :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.05.2014 10:25
fajny przepis
ppaulina 17.05.2014 21:21
musi być pyszna
Lidzia 11.05.2014 06:39
Delikatna, krucha, pyszna.
Smaczna_B 10.05.2014 15:59
bardzo ciekawy sposób na marynatę
IZABELA29 10.05.2014 15:59
PYszna domowa wędlina

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak