Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w galarecie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bulion

udko z kurczaka 1 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
sól i pieprz do smaku

Pozostałe składniki

szynka konserwowa 30 dag
pieczarki marynowane 250 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 40 gram

Porada

Szynkę można wykonać również w osłonkach barierowych, dokładnie związując ich końce sznurkiem. Należy powiesić ją w pozycji pionowej i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w galarecie

1. Udko przepłukać bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać pokrojone na ćwiartki marchewki i pietruszkę korzeń, zagotować. Dodać liść laurowy, ziela angielskie i gotować do miękkości.
2. Z ugotowanego bulionu odlać 3 szklanki wody, przyprawić do smaku, dodać żelatynę, energicznie mieszając, tak by nie dopuścić do powstania grudek.
3. W miseczce układać pokrojoną szynkę w 1,5cm paski na przemian z pieczarkami i marchewką z bulionu. Zalać gorącym bulionem ze żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 26.12.2015 00:44
Nigdy nie robiłam szynki , zawsze tylko " tak zwane nóżki" ciekawy pomysł ns domową szynkę widywaną w sklepach :)
Franciszek 24.12.2015 21:05
dobry pomysł
mirosława4 24.12.2015 19:02
bardzo lubię
adelajda 24.12.2015 17:06
Smaczne :)
Wacław 24.12.2015 11:35
uwielbiam takie dania ,pycha !
Jadwiga/Jaga85 24.12.2015 00:33
Pysznie tutaj!
Wafelek2601 23.12.2015 23:11
Świetny pomysł
Motorek 23.12.2015 22:34
bardzo dobre jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak