Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w czerwonej kapuscie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z połowy cytryny
cukier 2 lyzki
rosół 3 szklanki
sol, pieprz ziolowy i naturalny, papsyka, 1 lyzeczka przyprawy meksykanskiej, curry, Przyprawa uniwersalna kucharek. do smaku
olej
szynka 5-6 plastry (grubość 1 cm)
kapusta czerwona 1 glówka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w czerwonej kapuscie

Miesko z obu stron opruszyc przyprawami (mozna pokroic na mniejsze kawalki): sola, pieprzem i czerwona papryka, mozna odstawic w chlodne miejsce na jakis czas, by przyprawy zrobily swoje ;). Cebule pokroic na polprazki.kapuste poszatkowac, nie musi byc bardzo cieniutko pokrojona. Na rozgrzany olej(sporo oleju, tak zeby mieso swobodnie plywalo - ok 1,5 cm ponad powierchnia dna patelni ),ukladamy kawalki szynki i podrumieniamy z obu stron. Do drugiego garnka wlewamy rosól, lub przegotowana, goraca wode (3-4 szklanki), do ktorej dodajemy 2 lyzki vegety. Przekladamy szynke do rosolu. Na pozostaly po smazeniu olej, wrzucamy czerwona kapuste, ktora skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sol, pieprz, cukier, pol lyzeczki curry i pol lyzeczki vegety. Mieszamy dosc czesto, smazac w sredniej temp (srednia w skali pokretla na kuchence). Po ok 10 minutach wrzucamy cebule i dusimy kolejne 5-7 minut, mieszajac co jakis czas. Po uplywie tego czasu, przekladamy cala zawartosc patelni do garnka z rosolem i szynka, mieszamy. Rosól ma lekko dochodzic do powierzchni kapusty z miesem (moze byc ok 1 cm pod)Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem w sredniej temp, mieszajac co jakis czas. Jak wiemy kapustka lubi tluszczyk, stad tez potrzeba uzyc wiekszej ilosci oleju podczas podsmazania mieska. Mieso pusci sok, przyprawy oddzadza olejowi smak, i to wszystko wchlonie kapusta...Danie potrzebuje ok 40-50 minut duszenia. Na koniec dodajemy lyzeczke przyprawy meksykanskiej i pozostale przyprawy, jesli trzeba, wedle uznania, ja dodalam jeszcze swieza natke pietruszki. Kapuste z miesem wyjmujemy lycha cedzakowa,bezposrednio na talerz, mozna tez przelozyc wszystko do osobnego naczynia, ale trzeba to zrobic, gdy potrawa jest jeszcze ciepla. Nie wylewajmy powstalego sosu. Mozna go wykorzystac do przygotowania innego miesa. Szynke w kapuscie, ktora wyladowala na moim talerzu, posypalam drobno posiekanym koperkiem :). Sos przelalam do malego garnuszka, wstawilam do lodowki. Wytworzyla sie galareta, na ktorej powierzchni wyplynal olej, ktory latwo mozna zebrac i wyrzucic. Dzisiaj w tym sosie udusilam kolejna szynke, tym razem z groszkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 07.12.2011 12:45
mi nie zasmakowało:(
ewaa 11.11.2011 21:39
super pomysł
stokrotka 22.07.2011 11:46
fajne
Kate131 11.07.2011 09:26
ciekawe
wedith1 23.11.2010 20:49
Świetny przepis!
eli_555 26.09.2010 22:00
pewnie pyszne
Ewa104 12.09.2010 20:31
Fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak