Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka świąteczna parzona

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1,3 Kg
Majeranek suszony Prymat 2 Łyżki
Owoc jałowca cały Prymat 3 Kulki
czosnek ząbki 4 Szt
sól 1/2 Łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 4 Płaskie łyżki
Ziele angielskie całe Prymat Kilka kulek
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 Łyżka
Kolendra cała Prymat 1/2 Łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 Płaskich łyżeczek
woda 300 Ml
cukier 2 Łyżeczki

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.ie/2015/12/szynka-swiateczna-parzona-pyszna.html

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka świąteczna parzona

siatka wędliniarska
osłonki barierowe/szynkowar/folia spożywcza/folia do pieczenia mięsa
strzykawka plus igła do nastrzyku - może być zwykła, z apteki


1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy dwa ząbki czosnku razem ze skórką, jałowiec, ziele angielskie, kolendrę, peklosól, pieprz i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na końcu wsypujemy żelatynę i mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Zalewę studzimy do temp. pokojowej (jeżeli za bardzo stężeje można LEKKO podgrzać) i przecedzamy przez gęste sitko.

2. Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przestudzoną zalewę nabieramy w strzykawkę i wpuszczamy ją w szynkę. Poprzez nastrzykiwanie zużywamy całą zalewę. W moździerzu rozcieramy pozostałe dwa ząbki czosnku razem z majerankiem i bardzo dokładnie nacieramy nimi szynkę. Kulkę wkładamy do siatki wędliniarskiej, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na dwa dni.

3. Przed parzeniem szynkę bardzo dobrze zabezpieczamy przed dostępem do wody. Możemy użyć do tego celu osłonki barierowej, folii spożywczej, folii do pieczenia mięsa. Co mamy to używamy :) Do dużego garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy do niej mięso. Wodę doprowadzamy do ok 80*C i w takiej temp. parzymy mięso przez 2 godziny, co 30 minut obracając je.

4. Gotową, przestudzoną do temp. pokojowej szynkę wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ściągamy folię, siatkę i możemy zajadać.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 16.12.2015 00:19
pyszna szynka
gosia561 15.12.2015 18:54
domowa jest najlepsza
Damiano
Damiano 15.12.2015 17:31
pyszna szynka
Jolcia_90 15.12.2015 16:38
mmm smakowita szyneczka :) Lubię taką :)
agnieszka214 15.12.2015 16:08
Nie ma jak domowa szynka
Wiesława1 15.12.2015 15:54
Pyszne mięsko
mirosława4 15.12.2015 15:47
smaczna sztuka mięsa
RenataZ-et 15.12.2015 15:28
świetne mięsko
Pani Domu 15.12.2015 14:14
szynka wygląda pysznie
adelajda 15.12.2015 14:11
Pyszna szyneczka :)
krokus 15.12.2015 13:24
bardzo apetyczna
Aleksandra/Olcia 15.12.2015 12:56
wspaniała szynka
halina17 15.12.2015 11:54
Smaczna szynka.
Ewa Wojtaszko 15.12.2015 11:49
nie ma,to jak domowa wędlinka
sliwka 15.12.2015 11:11
Smak świąt;))
Anna169Hosz 15.12.2015 10:45
Pyszna szynka...aż ślinka cieknie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak