Przepis i sposób przygotowania na: Szynka świąteczna parzona
osłonki barierowe/szynkowar/folia spożywcza/folia do pieczenia mięsa
strzykawka plus igła do nastrzyku - może być zwykła, z apteki
1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy dwa ząbki czosnku razem ze skórką, jałowiec, ziele angielskie, kolendrę, peklosól, pieprz i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na końcu wsypujemy żelatynę i mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Zalewę studzimy do temp. pokojowej (jeżeli za bardzo stężeje można LEKKO podgrzać) i przecedzamy przez gęste sitko.
2. Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przestudzoną zalewę nabieramy w strzykawkę i wpuszczamy ją w szynkę. Poprzez nastrzykiwanie zużywamy całą zalewę. W moździerzu rozcieramy pozostałe dwa ząbki czosnku razem z majerankiem i bardzo dokładnie nacieramy nimi szynkę. Kulkę wkładamy do siatki wędliniarskiej, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na dwa dni.
3. Przed parzeniem szynkę bardzo dobrze zabezpieczamy przed dostępem do wody. Możemy użyć do tego celu osłonki barierowej, folii spożywczej, folii do pieczenia mięsa. Co mamy to używamy :) Do dużego garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy do niej mięso. Wodę doprowadzamy do ok 80*C i w takiej temp. parzymy mięso przez 2 godziny, co 30 minut obracając je.
4. Gotową, przestudzoną do temp. pokojowej szynkę wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ściągamy folię, siatkę i możemy zajadać.
SMACZNEGO :-)