SZYNKA SUSZONA

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz czarny

    1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżka
  • kolendra

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SZYNKA SUSZONA foto
Schab bez kości należy oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon.Opłukać mięso i dobrze osuszyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem
Krok 2 - SZYNKA SUSZONA foto
Mięso w całości dobrze natrzeć cukrem.Zamknąć w pojemniku i wsadzić do lodówki na dobę.
Krok 3 - SZYNKA SUSZONA foto
Po 24 godzinach wyciągnąć mięso ,opłukać i dobrze znowu osuszyć.Natrzeć solą i znowu przełożyć do pojemnika na kolejne 24 godziny.Schłodzić w lodówce.
Krok 4 - SZYNKA SUSZONA foto
Przygotować mieszankę ziołową (utrzeć w moździerzu lub dobrze rozgnieść.mięso znowu należy opłukać z soli i osuszyć.Teraz z kolei nacieramy całość mieszanką ziołową i znowu zamykamy w pojemniku i lodówce na kolejną dobę.
Krok 5 - SZYNKA SUSZONA foto
Następnego dnia wyjmujemy nasz schabik i zawijamy w gazę.Końce należy związać.Wieszamy w przewiewnym miejscu na 10-14 dni .
Krok 6 - SZYNKA SUSZONA foto
Po tym czasie nasz suszony schab jest gotowy do spożycia.Z wierzchy pokrywa go pyszna ziołowa skorupka.
Krok 7 - SZYNKA SUSZONA foto
Pyszna przekąska dla koneserów wędlin surowych długo dojrzewających.
Taka szynkę można sobie równie dobrze zaparzyć.
barbara11561
W taki sposób możemy zrobić również inny gatunek mięsa:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat