Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZYNKA SUSZONA

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
kolendra 2 łyżeczki

Porada

W taki sposób możemy zrobić również inny gatunek mięsa:)

Przepis i sposób przygotowania na: SZYNKA SUSZONA

Kroki postępowania

1
Schab bez kości należy oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon.Opłukać mięso i dobrze osuszyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem
Krok 1 - SZYNKA SUSZONA foto
2
Mięso w całości dobrze natrzeć cukrem.Zamknąć w pojemniku i wsadzić do lodówki na dobę.
Krok 2 - SZYNKA SUSZONA foto
3
Po 24 godzinach wyciągnąć mięso ,opłukać i dobrze znowu osuszyć.Natrzeć solą i znowu przełożyć do pojemnika na kolejne 24 godziny.Schłodzić w lodówce.
Krok 3 - SZYNKA SUSZONA foto
4
Przygotować mieszankę ziołową (utrzeć w moździerzu lub dobrze rozgnieść.mięso znowu należy opłukać z soli i osuszyć.Teraz z kolei nacieramy całość mieszanką ziołową i znowu zamykamy w pojemniku i lodówce na kolejną dobę.
Krok 4 - SZYNKA SUSZONA foto
5
Następnego dnia wyjmujemy nasz schabik i zawijamy w gazę.Końce należy związać.Wieszamy w przewiewnym miejscu na 10-14 dni .
Krok 5 - SZYNKA SUSZONA foto
6
Po tym czasie nasz suszony schab jest gotowy do spożycia.Z wierzchy pokrywa go pyszna ziołowa skorupka.
Krok 6 - SZYNKA SUSZONA foto
7
Pyszna przekąska dla koneserów wędlin surowych długo dojrzewających.
Taka szynkę można sobie równie dobrze zaparzyć.
Krok 7 - SZYNKA SUSZONA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak