Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka wieprzowa
0,7 kg -
chrzan ze słoika
2 łyżki ostrego -
Majeranek suszony Prymat
4 łyżki -
oregano
4 łyżki -
Sól ziołowa jodowana Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
masło 82%
Przepis i sposób przygotowania Szynka rolowana z majerankiem i oregano
Zwinąć mięso w rulon tworząc roladę , związać nicią wędliniarską.
Roladę po wierzchu posmarować ostatnią łyżką chrzanu , oprószyć ponownie solą ziołową, pieprzem i pozostałymi ziołami.
Mięso ułożyć na arkuszu folii aluminiowej , położyć wiórki masła , zawinąć brzegi folii na mięso.
Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Przed podaniem usunąć sznurek.
Delikatna szynka z ziołami i chrzanowym akcentem. Pokrojona w cienkie plastry idealnie sprawdza się jako wędlina do pieczywa np. jedzona z ćwikłą.![]()
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)