Szynka rolowana z majerankiem i oregano

Szynka rolowana z majerankiem i oregano

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    0,7 kg
  • chrzan ze słoika

    2 łyżki ostrego
  • Majeranek suszony Prymat

    4 łyżki
  • oregano

    4 łyżki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • masło 82%

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szynka rolowana z majerankiem i oregano

Szynkę rozkroić na płat ,od środka posmarować 1 łyżką chrzanu , oprószyć solą ziołową , pieprzem oraz dwiema łyżkami majeranku i oregano.

Zwinąć mięso w rulon tworząc roladę , związać nicią wędliniarską.

Roladę po wierzchu posmarować ostatnią łyżką chrzanu , oprószyć ponownie solą ziołową, pieprzem i pozostałymi ziołami.

Mięso ułożyć na arkuszu folii aluminiowej , położyć wiórki masła , zawinąć brzegi folii na mięso.

Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Przed podaniem usunąć sznurek.
SzczyptaChili
Delikatna szynka z ziołami i chrzanowym akcentem. Pokrojona w cienkie plastry idealnie sprawdza się jako wędlina do pieczywa np. jedzona z ćwikłą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Motorek 13.03.2017 22:31
bardzo dobre
bryndzia93 13.03.2017 12:59
Pyszne mięsko :)
SzczyptaChili 13.03.2017 10:27
Dziękuję , nie ma to jak własnoręcznie upieczona :)
Ada-Gaba 11.03.2017 19:20
znakomita szynka
SzczyptaChili 10.03.2017 09:15
Domowa najlepsza , dziękuję :)
Iwusia 09.03.2017 22:16
Wspaniale wygląda, a jak musi smakować takie połączenie
Renataj 09.03.2017 21:48
Apetyczny pomysł na domową szyneczkę:)
Wiktoria29 09.03.2017 21:11
musiało być pysznie
cukiereczek 09.03.2017 20:14
smak wspaniałej wędliny
wwwiolka 09.03.2017 20:14
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat