Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka po bawarsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 500 g
marchew 2 szt
seler 1/2 szt
pietruszka 1 szt
por 1 szt
cebula 2 szt
ząbek czosnku 2 szt
piwo jasne 300 ml
smalec 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
majeranek
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka po bawarsku

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Każdy z plastrów rozbijamy (jeśli są duże przekrawamy na pół) i z obu stron doprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim mięso z obu stron na rumiano na dość dużej mocy. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samy m tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokojone w kostkę marchwie, seler i pietruszkę oraz por pokrojony w pól talarki. Przesmażamy aż będą półmiękkie. Brytfannę lub naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy połowę warzyw. Na warzywach układamy mięso a następnie druga cześć warzyw. Całość podlewamy piwem. Pieczemy w 180 stopniach C prze 30 pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia. Serwujemy z plackami ziemniaczanymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 29.01.2017 19:28
bardzo dziękuję :)
IKrakowianka 26.01.2017 20:58
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak