Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona z rękawa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
olej 3 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
woda 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
kolendra Prymat do smaku 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat 4 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona z rękawa

Z podanych składników przyrządzić marynatę. Jałowiec i ziele angielskie rozgnieść lub roztłuc w moździerzu. Umyte mięso posmarować z każdej strony marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włożyć do rękawa do pieczenia i wlać do środka marynatę. Obłożyć listkami laurowymi.
Rękaw spiąć dołączonym klipsem, tak by było w rękawie jak najwięcej powietrza. Zrobić widelcem 2-3 nakłucia. Rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin, w zależności od wagi mięsa w temperaturze 200˚C. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 08.01.2017 16:35
pyszna szynka
mirosława4 08.01.2017 16:09
smaczna jest taka domowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak