Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona w rękawie

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki (do obłożenia szynki)
olej 4 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
Owoc jałowca cały Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona w rękawie

Te przyprawy, które mamy w kulkach miażdżymy z moździerzu i mieszamy z tymi sypkimi. Tylko liście laurowe zostawiamy osobno - obłożymy nimi później szynkę. Mieszamy wszystko z płynnymi składnikami i robimy marynatę.
Marynatą dokładnie nacieramy szynkę, obkładamy liśćmi laurowymi i chowamy na noc do lodówki. A następnego dnia przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia, zawiązujemy z obu stron i pieczemy w 200 stopniach. Godzinę na każdy kilogram szynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak