Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kawałek surowej szynki wieprzowej, ok. 1,2 kg 1

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Mięso opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami. Natrzeć dokładnie solą, papryką, czosnkiem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie związać sznurkiem formując zgrabną, zwartą bryłę. Posmarować ją z wierzchu olejem i ułożyć w brytfance. Wstawiamy do piekarnika na grzanego do 200 st. C piekarnika. Po 15 min. dolewamy 1 szkl. wody zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze ok. 1 godziny podlewając pieczeń wytworzonym sosem i obracając 2-3 razy aby równomiernie się obrumieniła. Sprawdzamy czy jest upieczona nakłuwając cienką szpadką w najgrubszym miejscu aż do środka - jeśli wypływający sok jest przeźroczysty to mięso jest gotowe. Wyjmujemy je i odkładamy na 15 min. przykryte folią aluminiową żeby odpoczęło, ale nie wystygło. Podajemy pokrojone w grube plastry z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 25.02.2013 09:45
apetycznie wygląa
iga2 08.08.2011 23:49
pyszności
iga2 08.08.2011 23:49
pyszności
FAFIK 20.05.2011 22:08
Pyszna szynka
wiktor188 22.12.2010 13:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak