Szynka pieczona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka płat

    60 dag
  • czosnek

    2 duże ząbki
  • chili suszone

    2 sztuki
  • woda

    1 szklanka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziaren
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka pieczona foto
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól peklową, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i papryczki chili.
Krok 2 - Szynka pieczona foto
Gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy obrany i pokrojony w talarki czosnek. Marynatę studzimy, zalewamy nią mięso. Wkładamy do lodówki na 3-4 dni- w tym czasie kilka razy obracamy szynkę, aby dobrze się zamarynowało z każdej strony.
Krok 3 - Szynka pieczona foto
Mięso wkładamy do worka do pieczenia, wlewamy połowę marynaty, zawiązujemy. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni- pod koniec pieczenia, rozcinamy worek, aby szynka nam się lekko przyrumieniła z wierzchu. Podajemy na zimno, do chleba.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 20.04.2012 23:44
ładnie się upiekła
Mysiunia 10.04.2012 09:56
przepyszna! :) u mnie też była domowa szyneczka, ale tradycyjnie już wędzona :)
misia53 08.04.2012 20:33
lubię taką pachnącą szyneczkę
sylwia / sytofala 08.04.2012 19:44
bardzo apetyczna
Sroczka 08.04.2012 15:50
Uwielbiam domowe szyneczki. Już czuję ten smak i aromat.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat