Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Szynka pieczona

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa
600 gram
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
gałązki rozmarynu
kilka

Dodatkowo:

chrzan tarty
Sklep Prymat

Marynata:

oliwa
80 mililitrów
czosnek
3 ząbki
cebula biała
2 sztuki

Do smaku:

Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Tymianek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Szynkę opcjonalnie związać sznurkiem w poprzek i wzdłuż, aby nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, a następnie obtoczyć w niej szynkę i tak pozostawić na noc.
Szynkę wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 st. C przez około 1h 30 min. Jeśli mamy większy kawałek szynki czas pieczenia można wydłużyć. Gotowa szynka powinna być brązowa na wierzchu i soczysta w środku.


Idealnie smakuje z Chrzanem tartym Smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak