Szynka pieczona

Szynka pieczona

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    600 gram
  • Sól morska jodowana gruboziarnista

  • gałązki rozmarynu

    kilka

Dodatkowo:

  • chrzan tarty

Marynata:

  • oliwa

    80 mililitrów
  • czosnek

    3 ząbki
  • biała cebula

    2 sztuki

Do smaku:

  • pieprz czarny mielony

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • rozmaryn suszony

  • tymianek suszony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę opcjonalnie związać sznurkiem w poprzek i wzdłuż, aby nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, a następnie obtoczyć w niej szynkę i tak pozostawić na noc.
Szynkę wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 st. C przez około 1h 30 min. Jeśli mamy większy kawałek szynki czas pieczenia można wydłużyć. Gotowa szynka powinna być brązowa na wierzchu i soczysta w środku.


Idealnie smakuje z Chrzanem tartym Smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat