Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Pyszny pomysł na niecodzienne mięso na obiad. Ma nie tylko oryginalny smak, ale również ładnie prezentuje się na stole. Szynka nafaszerowana pomidorowymi jarzynami wychodzi delikatna i niezwykle soczysta.

Składniki:

Mięso:

szynka wieprzowa
1.5 kg
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
przyprawa uniwersalna
2 łyżeczki
masło 82%
2 łyżeczki

Jarzyny:

marchewki
4 sztuki
korzeń pietruszki
2 sztuki
cebula
1 sztuka
por
1 sztuka
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
pieprz
1 łyżeczka
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
200 g
masło klarowane
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami

Szynka:

1
Warzywa obrać, umyć. Marchewki zetrzeć na tarce, cebulę i pora pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć warzywa do miękkość w między czasie dokładając masło.
Krok 1 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
2
Przyprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat, wymieszać.
Krok 2 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
3
Mięso umyć osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu.
Szynkę ponacinać do połowy w dość grube plastry, oprószyć z każdej strony przyprawami.
Krok 3 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
4
Jarzynami napełnić kieszonki szynki.
Miso umieścić w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć wiórki masła.
Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W między czasie, parokrotnie podlewać mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Podawać np. z młodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną sałatką.
Krok 4 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak