Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny pomysł na niecodzienne mięso na obiad. Ma nie tylko oryginalny smak, ale również ładnie prezentuje się na stole. Szynka nafaszerowana pomidorowymi jarzynami wychodzi delikatna i niezwykle soczysta.

Składniki:

Mięso:

szynka wieprzowa 1.5 kg
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
masło 82% 2 łyżeczki

Jarzyny:

marchewki 4 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
por 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 200 g
masło klarowane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami

Szynka:

1
Warzywa obrać, umyć. Marchewki zetrzeć na tarce, cebulę i pora pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć warzywa do miękkość w między czasie dokładając masło.
Krok 1 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
2
Przyprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat, wymieszać.
Krok 2 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
3
Mięso umyć osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu.
Szynkę ponacinać do połowy w dość grube plastry, oprószyć z każdej strony przyprawami.
Krok 3 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
4
Jarzynami napełnić kieszonki szynki.
Miso umieścić w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć wiórki masła.
Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W między czasie, parokrotnie podlewać mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Podawać np. z młodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną sałatką.
Krok 4 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak