Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami

Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny pomysł na niecodzienne mięso na obiad. Ma nie tylko oryginalny smak, ale również ładnie prezentuje się na stole. Szynka nafaszerowana pomidorowymi jarzynami wychodzi delikatna i niezwykle soczysta.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • szynka wieprzowa

    1.5 kg
  • słodka papryka Prymat

    2 łyżeczki
  • papryka ostra Prymat

    2 łyżeczki
  • czosnek suszony

    2 łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna

    2 łyżeczki
  • masło 82%

    2 łyżeczki

Jarzyny:

  • marchewki

    4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • masło klarowane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynka:

Krok 1 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
Warzywa obrać, umyć. Marchewki zetrzeć na tarce, cebulę i pora pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć warzywa do miękkość w między czasie dokładając masło.
Krok 2 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
Przyprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat, wymieszać.
Krok 3 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
Mięso umyć osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu.
Szynkę ponacinać do połowy w dość grube plastry, oprószyć z każdej strony przyprawami.
Krok 4 - Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami foto
Jarzynami napełnić kieszonki szynki.
Miso umieścić w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć wiórki masła.
Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W między czasie, parokrotnie podlewać mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Podawać np. z młodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat