Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka mocno paprykowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marynata

Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

mięso

szynka bez kości 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka mocno paprykowa

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie umyć i osuszyć.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Do oliwy dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
Ważnym elementem tej marynaty jest właśnie papryka wędzona, ona nada mięsu jedyny w swoim rodzaju smak i aromat.
Krok 1 - Szynka mocno paprykowa foto
2
Pędzelkiem silikonowym dokładnie posmarować całą szynkę i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Krok 2 - Szynka mocno paprykowa foto
3
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Włożyć mięso do piekarnika i piec 2,5 godziny. Po tym czasie wyciągnąć szynkę i odstawić do wystudzenia na co najmniej 30 minut.
Mięso najlepiej kroić lekko wystudzone.
Krok 3 - Szynka mocno paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak