Szynka mocno czosnkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szynka wieprzowa

    1,20 kg

Marynata

  • olej

    3 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól czosnkowa

    1,5 łyżki
  • sos worcestershire

    1 łyżka
  • pasta

    1 łyżeczka Marmitte
  • czosnek

    4 ząbki
  • czosnek

    2 łyżki czosnku suszonego /płatki/
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miseczki, wlać olej, dodać pozostałe składniki marynaty, oprócz czosnku suszonego w płatkach.
Marynatę dokładnie wymieszać i obtoczyć w niej mięso. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wlać na nie pozostałą część marynaty, a wierzch posypać suszonymi płatkami czosnku.
Naczynie wstawić na noc do lodówki, następnego dnia przewrócić je kilka razy w marynacie, która będzie w naczyniu, ponownie posypać pozostałym czosnkiem i wstawić do pieczenia,Szynkę piec 1 ,20 do 1,30 w tem 180 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 11.12.2015 15:56
pyszna szyneczka :)
Ewa Wojtaszko 11.11.2015 22:12
takie mięsko,to jest coś! do tego kawałek dobrego pieczywka i domowa ćwikła z chrzanem ,pycha !
berys18 11.11.2015 10:25
domowa najlepsza
ben-ka 11.11.2015 10:20
Zapomniałam dodać, że taką szynkę można podawać w formie wędliny lub krojąc ją grubiej wykorzystać do dania II dorabiając do niej sos.
joannaa24 10.11.2015 21:59
Na pewno musi być pyszna ;)
Renata9 10.11.2015 21:58
Pyszna szyneczka :-)
Lucan 10.11.2015 21:40
zapachniało świętami:)
anemon 10.11.2015 20:12
Ja bardzo lubię czosnkowe smaki w mięsach, a szczególnie w tych jedzonych na zimno.
Aannkaa82 10.11.2015 18:40
Uwielbiam takie domowe , mocno czosnkowe wędlinki :)
Bernadeta1 10.11.2015 18:12
Nie przepadam za mocnym smakiem czosnku ale ta Twoja szyneczka wygląda pysznie i chętnie bym się skosiła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat