Szynka miodowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg szynka wieprzowej 2 łyżki stołowe miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1,5 łyżeczki soli 4 ząbki czo

    . .
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SZynke umyć, osuszyć. Przygotować marynatę: połączyć sos sojowy, ocet balsamiczny, miód. Dodać rozgniecione w moździerzu nasiona kminku i gorczycy, pozostałe zioła i przyprawy. Szynkę włożyć do szklanego naczynia, zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin. Co 12 godzin obracać szynkę, aby marynowała się równomiernie. Następnie obsmażyć ją ze wszystkich stron na kliku łyżkach oleju. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i piec bez przykrycia w temperaturze 220 stopni przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut pod przykryciem, po czym odkryć, zmiejszyć temperaturę do ok. 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Podawać pokrajaną na plastry polaną sosem z pieczenia na gorąco bądź na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 13.11.2012 09:00
pycha
maxfighter 20.07.2010 18:17
nie ma to jak zrobic samemu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat