Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka marynowana w soku ananasowym i białym winie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1-1,5 kg
ananas świeży niedojrzały średni
wino białe wytrawne 1 szkl.
płynny miód 2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat młotkowany 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 4-5 łyżek
Sól ziołowa jodowana Prymat 2 łyżeczki

Porada

Sok ze świeżego ananasa zawiera enzymy, które idealnie działają na kruchość mięsa, rozkładając zawarte w nim białko. Podobny efekt daje sok z papai oraz niedojrzałego kiwi. * Szynkę można również usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku.

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka marynowana w soku ananasowym i białym winie

Niedojrzałego ananasa obrać ze skórki, wyciąć twardy rdzeń i przepuścić miąższ przez sokowirówkę. Do soku dolać ocet jabłkowy, wino, miód, musztardę i pół szklanki wody - dodać wszystkie suche przyprawy i dokładnie wymieszać.

Mięso umyć, oczyścić z błonek, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry albo włożyć do marynaty w całości - całość nakryć i odstawić do lodówki na 10-36 godzin (zależnie od wielkości mięsa i czasu jakim dysponujemy) - co kilka godzin odwracać mięso.

Po zamarynowaniu całego kawałka osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry. Grillować smarując olejem rzepakowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 14.09.2015 14:06
Niespotykana zalewa
Habibi 13.09.2015 13:21
była wyjątkowo kruchutka :)
Renata9 12.09.2015 20:21
Na pewno smaczna szyneczka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak