Szynka Gożdzikówka

Szynka Gożdzikówka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    1.5 kilograma
  • zębek czosnku

    3
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Goździki całe Prymat

    kilka
  • olej do smażenia

  • mąka

  • śmietana

  • sól

  • cukier

  • dżem morelowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę umyj,osusz.Natrzyj ją solą,cukrem i lekko skrop olejem.Czosnek obierz,pokrój w słupki.Szynkę naszpikuj czosnkiem i gożdzikami .Owiń folią i wstaw do lodówki na dobę(lub nawet dłużej).Ułóż mięso w natłuszczonej brytfance oraz podlej je niewielką ilością wody.Piecz 90-100 minut w tem 160 °C.Co jakiś czas podlej szynkę sosem wytworzonym podczas pieczenia.Dżem przetrzyj przez sitko i lekko podgrzej.Posmaruj nim szynkę 10 minut przed końcem pieczenia.Wytworzony sos zagęść śmietaną i łyżką mąki.Przypraw solą,papryką i podaj z szynką:najlepiej polej nim mięso.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat