Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka gotowana w majonezie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
woda 2 litry
majonez 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren
Owoc jałowca cały Prymat 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka gotowana w majonezie

Szynkę myjemy, nacieramy solą peklową i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia gotujemy zalewę - do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca, majeranek, sól i kucharek. Do gotującej zalewy wkładamy opłukaną z soli peklowej szynkę. Gotujemy 1,5 godziny. Szynkę zostawiamy w zalewie i następnego dna gotujemy godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 07.08.2015 23:47
myślałam że dużo więcej majonezu będzie potrzebne
Bernadeta1 07.08.2015 15:56
warto tak przygotować mięsko, bo domowa zawsze smaczniejsza
kuchcik89 07.08.2015 14:49
super mięsko:)
jasiek 07.08.2015 13:53
dobra domowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak