Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka gotowana

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
woda 3 litry
sól 6 łyżek
czosnek 5 ząbków
ziele angielskie 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
pieprz w ziarenkach 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka gotowana

Szynkę umyć. Do zimnej wody wsypać sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gorczycę. Włożyć szynkę, obciążyć talerzykiem żeby nie wypływała. Odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie szynkę zwinąć, mocno obwiązać sznurkiem i razem z zalewą zagotować na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować 8 minut, wyłączyć, zostawić do wystudzenia do następnego dnia. Nazajutrz czynność powtórzyć-zagotować, gotować 8 minut, ostudzić w zalewie. Po ostudzeniu wyjąć, osączyć, dostudzić w lodówce. W międzyczasie szynkę kilkukrotnie odwracamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 17.04.2015 15:05
soczysta,pyszna,domowa
jagoda5913 17.04.2015 13:41
Pycha szynka
bertpvd 17.04.2015 12:34
piękna szyneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak