Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka duszona w sosie z jabłek

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka surowa 900 g
cebula 240 g
jabłka 300 g
gorąca woda 1/2 litra
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
lubczyk świeży garść
sól 1 łyżka
pieprz
kostka mięsna
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona w sosie z jabłek

do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do cebuli. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W misce mieszamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 55 minut (od czasu do czasu mieszając). Następnie dodajemy kostkę mięsną, zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, przyprawiamy pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 10 minut. Na samym końcu dodajemy porwany na kawałki lubczyk.
Podajemy np. z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata B 09.03.2014 20:29
o rzeczywiście, tak się śpieszyłam jak go pisałam, że zapomniałam o najważniejszym... dziękuję!!!
Gabi44 09.03.2014 17:33
@AgataB .Przepis mnie zainteresował,przeczytałam 3 razy i brakuje jabłek.Proszę,uzupełnij wykonanie.
Marta1986 09.03.2014 14:55
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak