Szynka duszona w sosie z jabłek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka surowa

    900 g
  • cebula

    240 g
  • jabłka

    300 g
  • gorąca woda

    1/2 litra
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • lubczyk świeży

    garść
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz

  • kostka mięsna

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do cebuli. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W misce mieszamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 55 minut (od czasu do czasu mieszając). Następnie dodajemy kostkę mięsną, zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, przyprawiamy pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 10 minut. Na samym końcu dodajemy porwany na kawałki lubczyk.
Podajemy np. z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata B 09.03.2014 20:29
o rzeczywiście, tak się śpieszyłam jak go pisałam, że zapomniałam o najważniejszym... dziękuję!!!
Gabi44 09.03.2014 17:33
@AgataB .Przepis mnie zainteresował,przeczytałam 3 razy i brakuje jabłek.Proszę,uzupełnij wykonanie.
Marta1986 09.03.2014 14:55
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat