Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona w sosie z jabłek
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do cebuli. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W misce mieszamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 55 minut (od czasu do czasu mieszając). Następnie dodajemy kostkę mięsną, zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, przyprawiamy pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 10 minut. Na samym końcu dodajemy porwany na kawałki lubczyk.
Podajemy np. z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)