Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka wieprzowa
0,5 kg -
cebula
1 szt -
marchew
1 szt -
grzyby suszone
2 garści -
woda
150 ml -
sól i pieprz
-
Czosnek suszony Prymat
-
natka pietruszki
-
przyprawa do potraw Kucharek
-
mąka pszenna
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Szynka duszona w sosie grzybowym
Mięso kroimy w plastry posypujemy przyprawami , obsmażamy na oliwie na złoto.
Cebulę i marchew obieramy , cebulę kroimy w piórka a marchew ścieramy na tarce , grzyby kroimy drobniej. Warzywa wraz z grzybami podsmażamy na patelni ( na tej samej na której smażyłyśmy mięso), dokładamy mięso .
W kubku mieszamy :
150ml wody
150 ml wody w której moczyły się grzyby, mąkę i przyprawę uniwersalną . Mieszanką zalewamy warzywa z mięsem, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 30 mni
Komentarze (2)