Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka drobiowa z szynkowara

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 1,8 kilograma
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 25 gramów
cukier puder 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
woda 100 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka drobiowa z szynkowara

Z udek ściągnąć skórę i posiekać na drobne kawałki. Z mięsa wyjąć kości tak, aby były jak największe kawałki. Mięso rozbić tłuczkiem. Do mięsa i skórek dodać sól peklującą, mocno ugnieść rękoma i umieścić w lodówce na 24 godziny.

Po tym czasie, dodać wymieszaną wodę z cukrem pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.

Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych (ja kupuję woreczki do pieczenia mięs) włożyć do niego mięso, mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara.

Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godziny do zimnej wody. Potem do lodówki, do całkowitego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 24.06.2011 23:53
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak