Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka drobiowa z szynkowara

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszna wędlinka drobiowa na kanapki. Rzadko kupuję w sklepie, staram się przyrządzać sama domowe wędliny.

Składniki:

Na szynkę:

filety z kurczaka 1.5 kg
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda zimna 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka drobiowa z szynkowara

Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na grubsze kawałki.
Następnie każdy kawałek mięsa rozbić, tłuczkiem do mięsa.
Przełożyć mięso do miski, w szklance wymieszać żelatynę z wodą i pozostałymi składnikami, wlać do mięsa i dobrze wyrobić rękoma, aż masa mięsna będzie klejąca.
Woreczek wkładam do szynkowaru, do woreczka nakładam masę mięsną i lekko ugniatam, aby nie było powietrza.
Zawijam worek i zamykam szynkowar, odstawiam na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmuję z lodówki i wstawiam go do garnka z wodą i na ogniu, parzę przez 1,5 godziny, woda nie może się zagotować.
Wyjąć szynkowar, ostudzić go w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.02.2019 11:24
Pyszna wędlinka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak