Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka domowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 8 Kg
Liść laurowy suszony Prymat 10 Sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 2 Łyżki
czosnek 2 Główki
woda 4 Litry
Pieprz czarny mielony Prymat 1 Łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 350 Gram

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka domowa

Czosnek obrać. Wodę wlać do garnka. Dodać; obrane ząbki czosnku, pieprz czarny, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotować. Ostudzić. Wsypać sól peklowaną. Wymieszać do rozpuszczenia. Mięso opłukać. Ułożyć w szerokim naczyniu. Zalać zimną zalewą. Wynieść w chłodne miejsce na 4 dni. Codziennie obracać i nakłuwać widelcem. Następnie odsączyć z zalewy. Włożyć do siatek. Wędzić 2-3 godziny. Uwędzoną szynkę przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wody i osuszyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana00 09.06.2015 08:29
Domowe najlepsze
Margo1 03.02.2015 13:43
pięknie wygląda , nie jest wcale tłusta sama chuda
Jagódka77 03.02.2015 11:48
rewelacyjna szynka
Mira85 29.01.2015 13:13
O właśnie, przepraszam pominęłam, zaraz dopiszę
dwa pokoje z kuchnią 29.01.2015 08:31
mam pytanie o sól peklową- ile trzeba jej dać na taką ilość mięcha? Wygląda super!!!
zabcia117 29.01.2015 07:09
świetny przepis :)
barbara11561 28.01.2015 22:37
świetna szynka:)
misia53 28.01.2015 22:07
Szyneczka palce lizać i jaka chudziutka....
Maridka19 28.01.2015 21:42
Pyszna szyneczka , domowe wyroby są najsmaczniejszem;)
halina17 28.01.2015 20:56
Smaczna domowa szynka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak