Szynka czosnkowa (szynkowar)

Szynka czosnkowa (szynkowar)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    800 g (myszka)
  • czosnek

    2 główki
  • sól

    3 łyżki
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Szynkę nakłuwamy ,w miejsce nakłuć wciskamy czosnek. Szynkę obtaczamy w mieszance soli i majeranku ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do szynkowaru i gotujemy w temperaturze 80°C przez 45 min. Następnie szynkowar schładzamy ,wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Wędlina gotowa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

03.01.2015 17:50
świetny przepis na domową wędlinę

Michał2

30.12.2014 18:38
smaczna propozycja na szyneczkę!

Beatris

30.12.2014 15:24
Wspaniała domowa wędlinka:)

Alex_M

30.12.2014 14:21
dobra wędlinka

Malinka

30.12.2014 11:44
Na pewno smaczna, a dodatek czosnku_rewelacja!

IZABELA29

30.12.2014 10:44
szkoda ,że go nie mam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat