Szynka cielęca

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • cielęcina bez kości

    1 kg
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1,5 łyżki

zalewa

  • woda

    1,5-2 litrów
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1,5 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1,5 łyżki
  • ziele angielskie

    3 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    4-6 ziarenek
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka cielęca foto
Mięso umyć i osuszyć , nasolić solą peklującą na noc .
Krok 2 - Szynka cielęca foto
Przygotować zalewę z podanych składników i zagotować .
Krok 3 - Szynka cielęca foto
Mięso wyjąć z lodówki , włożyć do przygotowanej siatki masarskiej , zawiązać z obu stron i włożyć do gotującej zalewy . Gotować około 1 godziny na małym płomieniu .Odstawić w chłodne miejsce ,wystudzić na 24 godziny .
Krok 4 - Szynka cielęca foto
Następnie wyjąć szynkę z zalewy , zagotować i włożyć do gotującej zalewy. Od momentu zagotowania liczyć gotować na małym płomieniu też około 1 godziny . Wystudzić w tej zalewie .
Krok 5 - Szynka cielęca foto
Gotową wyjąć z wody .
Krok 6 - Szynka cielęca foto
Zdjąć siatkę i można spożywać .Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 24.04.2017 00:35
super szynka
Ela15 22.04.2017 11:39
pyszne mięsko
dodi 03.04.2017 09:55
apetycznie wygląda
Janina 02.04.2017 23:49
Świetne mięsko;))
Bożena Matuszczyk 02.04.2017 23:12
Wygląda zachęcająco i kusząco.;)
Renata9 02.04.2017 21:59
Pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat